Verschil BJJ, Judo en Jiujitsu

Wat zijn de verschillen tussen de sporten


Braziliaans jiujitsu, Judo en (traditioneel) Jiujitsu zijn alle drie zelfverdedigingssporten welke met elkaar te maken hebben en het verlengde van elkaar zijn. Alle drie de sporten hebben een geschiedenis met elkaar en overlappende technieken.

Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) en Judo zijn beide vechtsporten die zich richten op grappling en het beheersen van een tegenstander. Hoewel er enige overlap is tussen de twee disciplines, zijn er ook verschillen in hun technieken, focus en toepassingen. Judo is ontstaan in Japan en werd ontwikkeld door Jigoro Kano in de late 19e eeuw. Het is gebaseerd op verschillende traditionele Japanse vechtstijlen. BJJ is echter ontstaan in Brazilië en is voortgekomen uit de Japanse vechtsport Judo. Het werd verder ontwikkeld door de familie Gracie. Judo legt meer nadruk op werptechnieken (nage-waza) en het controleren van een tegenstander op de grond met behulp van pinnen (osaekomi-waza). Het doel van Judo is om je tegenstander op zijn rug te werpen en een ippon (volledig punt) te scoren. BJJ richt zich daarentegen voornamelijk op grondgevechten en het toepassen van klemmen en verwurgingen om een tegenstander te controleren of te laten aftappen.Wedstrijden en regels: Judo heeft een gestandaardiseerd competitiesysteem met specifieke regels en scorecriteria. Judo-wedstrijden vinden plaats op een verhoogde mat (tatami) en het doel is om punten te scoren met worpen, houdgrepen of verwurgingen. BJJ-wedstrijden worden meestal gehouden op een gewatteerde vloer (mat) en hebben verschillende regels, afhankelijk van het evenement. Het doel in BJJ-wedstrijden is om een tegenstander te verslaan door middel van klemmen of verwurgingen, of door punten te scoren op basis van positie en controle.

In Judo dragen de beoefenaars een judopak, ook wel een judogi genoemd, bestaande uit een jas, broek en een gekleurde band die het niveau van de beoefenaar aangeeft. BJJ-beoefenaars dragen een vergelijkbaar pak, genaamd een gi, maar de broek heeft meestal een strakkere snit en er worden vaak andere kleuren en patches gebruikt om onderscheid te maken tussen de graduaties. Hoewel beide vechtsporten effectieve zelfverdedigingstechnieken bieden, wordt BJJ vaak meer geassocieerd met zelfverdedigingsscenario's en realistische gevechten op de grond. Judo wordt vaak gezien als een sport die zich richt op competitie en het ontwikkelen van discipline en fysieke vaardigheden.

Overzicht van de verschillen per sport

BJJJudoJiujitsu
Grondgevecht
Worpen
Klemmen en verwurgingen
Trappen en stoten
Kata (stijloefening)
Wapen (verdediging)
Olympische sport
Ontstaan BraziliëJapanJapan
Bandkleuren (senioren) ⚪️🔵🟣🟤⚫️⚪️🟡🟠🟢🔵🟤⚫️⚪️🟡🟠🟢🔵🟤⚫️